Fenntarthatóságra nevelési tevékenységeink a 2021-2022-es tanév 2. félévében

2022. augusztus 31.

Országos 2. helyezést ért el a Fandák Ajándék, Simon Réka, Kónya Máté, Szittyai Gergő alkotta kvartett a Zöld Gömb Televíziós Környezetvédelmi Versenyen.

A televíziós vetélkedőre ugyan az előző tanév végén került sor, az eredményt azonban csak most, a műsor adásba kerülését követően publikálhatjuk. A Gödöllői Agrártudományi Egyetem aulájában rendezett versenyen, a szeptembertől már végzős tanulóink - Ajándék 12.C, Réka 12.B, Máté és Gergő 12.A – pszichésen és fizikailag is állták a sarat. Gimnáziumunk csapata bátran és taktikusan játszva magabiztosan nyerte elődöntős csoportját. A döntőben a legjobb hat csapat mérte össze a tudását. Diákjaink itt is kiválóan helyt álltak, és nagy csatában az előkelő második helyet szerezték meg.

A linkre kattintva megtekinthetőek a vetélkedő egyes epizódjai: https://zold-gomb.hu/adasok/

 

2022. július 2-8.

A Bringás Vándortáborban az idei évben 20 diákkal barangoltuk be júliusban a Vértes, Gerecse hegységek gyönyörű természeti szépségeit, vár romjait, érdekes látnivalóit. Túránk utolsó napján elérkeztünk a Velencei-tóhoz, amelyet körbetekertünk és strandoltunk. Az Etyekről induló 230 km-es kerékpár túra felejthetetlen élmény maradt mindannyiunk számára.

    

 

2022. július 4-7.

Hagyományainkhoz híven ismét Fertújlakon, a Fertő-Hanság Nemzeti Park Csapody István Természetiskolájában rendeztük meg nyári Természettudományos Táborunkat a leendő hetedikeseink számára. Gimnáziumunk és a Fertő-Hanság Nemzeti Park kapcsolata évtizedekben mérhető. A kiválóan működő szakmai együttműködésnek köszönhetően, számos tábort, terepgyakorlatot bonyolítottunk le közös szervezésben. A Természettudományos Tábor is ennek a partnerségnek az eredménye, melyet minden évben megszervezünk a bejövő hatévfolyamos gimnáziumi osztályaink számára.

Táborunknak többes célja van. A megismerkedés, a környezeti nevelés, a játszva tanulás mellett talán a legfontosabb, hogy a felnövekvő generációknak utat kell mutatnunk egy jobb, élhetőbb jövő irányába. Táborunk a felhőtlen jókedv, az együtt tanulás megélése, a közös élmények mellett, ezt a magasztos célt is hordozza.

    

 

 

2022. július 2.

A Zöld Sopronért Társaság szervezésében iskolánk diákjai az Erzsébet-kert könyékén gyűjtötték össze az eldobált szemetet. Csapatunknak sok zsák eldobált szemetet sikerült összeszedni egy tisztább Sopronért.

     

 

2022. június 4.

Gimnáziumunk belső rendezvényeinek, ünnepségeinek szervezésénél is fontos szempont a fenntarthatóság és a környezetvédelem. Szem előtt tartjuk, hogy minél kevesebb energia felhasználásával és minél kevesebb hulladék termelésével emlékezzünk meg a jeles napokról. Erre is kiváló példa volt a  Nemzeti Összetartozás Napjára szervezett látványos, ötletes és környezetbarát flashmob. 

Az iskolaudvaron összegyűlt sok-sok diák és tanár által megalkotott összkép a legfontosabb üzenetét jelképezte ennek a napnak: éljünk mi magyarok bárhol a Kárpát-medencében, vagy bárhol a világon - ÖSSZETARTOZUNK!

     

2022. május 31.

Egy osztrák-magyar oktatási együttműködési projekt keretében iskolán több mint 600.000 Ft értékű kísérletező csomagot kapott.  A csomag tartalmaz többek között, egy nagyfelbontású elektromikroszkópot, valamint alternatív energiák (nap és szél) szemléltetésére alkalmas kísérletező eszközöket. A kísérleti eszközöket a Soproni Egyetem képviseletében dr. Katona György oktatási rektorhelyettes és dr. Varga László a Benedek Elek Pedagógiai Kar dékánja ünnepélyes keretek között adták át. A kísérletező csomag hatékonyan segíti az élményalapú oktatást és a fenntarthatóságra nevelési tevékenységünket.

  

2022. április 30.

Udvari szerenáddal búcsúztak diáktársaiktól végzőseink április 29-én. Felelős gondolkodású ökoiskolaként a környezetre káros lufieregetés hagyományát megszüntettük. A Tanulmányi Erdőgazdaság jóvoltából egy-egy ezüstfenyő-csemetét ???? kaptak emlékül a 12. osztályosok.

       

2022. április 19.

Diákjaink a Soproni Egyetem és a Zöld Sopronért Társaság szervezésében az  időjárás viszontagságaival dacolva 150 facsemetét ültettek el. A fák megőrzik a víztartalékot, óvnak az elsivatagosodástól, megállítják az eróziót, megőrzik a biológiai sokféleséget, jót tesznek a léleknek, zöld színük nyugtató hatású. Egy év leforgása alatt egy átlagos fa 12 kilogramm szén-dioxidot lélegzik be, és egy négyfős családnak elegendő mennyiségű oxigént lélegzik ki.

  

 

2022. április 1.

GeoNight 2022 – A Földrajz Éjszakája

Az európai tavasz elmaradhatatlan részévé vált a határokon és kultúrákon átívelő GeoNight rendezvénysorozat, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a geográfia hasznosságára, fontosságára. Az EUGEO, az európai földrajzi társaságokat összefogó ernyőszervezet, ebben az esztendőben április 1. pénteket jelölte meg a Földrajz Éjszakájának. A Nemzetközi Földrajzi Unió (IGU) jóvoltából - immár második alkalommal - Európán kívüli országok is részt vesznek a GeoNight események szervezésében. A hangsúly minden esetben a játékos, kötetlen programokon van, melyek meg tudják szólítani a fiatalabbaktól az idősebbekig a különböző generációkat. 

Idén gimnáziumunk is szervezője, rendezője és ezáltal egyik helyszíne volt ennek a nagyszerű rendezvénysorozatnak, ahol több a fenntarthatósággal kapcsolatos program is szerepelt. Bemutatkozott a Zöld Sopronért Társaság, illetve Tóth László (földrajz-történelem szakos középiskolai tanár, Révai Miklós Gimnázium, Győr) és Treml Júlia (gimnáziumunk volt tanulója, geográfus, Széchenyi Egyetem, Győr) a divatipar környezetszennyező hatásáról tartottak előadást.

 

 

2022. március 7.

 

A Soproni Széchenyi István Gimnázium közössége is segíti az Ukrajnából érkező menekülteket

A Szent Márton Ház kezdeményezéséhez csatlakozva iskolánk diákjai, a szülői munkaközösség és a tantestület tagjai az elmúlt héten adományokat gyűjtöttek a háború elől menekülőknek.

Az összefogás eredménye: 18 nagy zsák paplan, takaró, hálózsák, törölköző, ruhanemű, 20 nagy kartondoboz tartós élelmiszer, 15 nagy doboz tisztálkodási eszköz.

Csütörtökön és pénteken személyautók, szombaton kis furgon szállította az összegyűjtött csomagokat a Szent Márton Házhoz.

Sánta Ferenc gondolatát tartjuk érvényesnek: „Nincs olyan érdek, amely megérne egy háborút, akármilyen érdeknek legyen az feltüntetve.”

   

 

2022. február 11.

Február 7-11. között tantárgyakon átívelő projekthetet szerveztünk innovatív "digitális" osztályainknak. A két osztály tanulóinak ezen a héten nem voltak rendes tanóráik, ehelyett az egészséges táplálkozás (9.D) és az ökoiskola (10.D) témaköreiben dolgoztak a diákok egy-egy komplex projekten. A tevékenységet csapatokban végezték, elosztva egymás között a szerepköröket, feladatokat, valamint az osztályból választott "vezetők" irányították a teljes munkafolyamatot is.

  

 

2022. február 7. 

Iskolánk is csatlakozik a „Passzold vissza Tesó!” használt mobiltelefon újrahasznosítási kampányhoz a Zöld Egyesület közreműködésével. ). Ezáltal is támogatjuk a veszélyeztetett afrikai állatok (hegyi gorillák, csimpánzok, bonobók) élőhelyének megmentéséért dolgozó Jane Goodall intézetet. A „visszapasszolt” készülékeket újrahasznosítás céljából a Zöld Kezek Egyesület juttatja el a magyar Jane Goodall Intézetbe.

A Zöld Kezek egyesület két tagja Almási-Thomka Orsolya és Lantos Katalin december rendhagyó órákat tartott gimnáziumunkban a régi mobilok visszagyűjtésének fontosságáról.

Iskolánk gyűjtődobozait Halwax Kinga és Szőke Luca 10. B osztályos tanulók készítették el újrahasznosított kartondobozokból. A gyűjtődobozok a díszteremben és a büfé előtti helyiségben lettek elhelyezve.

  

Tartalom