Mondják, ha az ember minél több minőségében nyilvánul meg, annál gazdagabb a személyisége.
 

Grubits doktor úrra ez sokszorosan áll. Kötődését Sopronhoz, iskolánkhoz, horvát nemzetiségű gyökereihez számos tevékenysége bizonyította. Mint egykori diákunk, szívén viselte az intézmény sorsát. Ezért vállalt szerepet – számos civil szervezeti munka mellett – a Széchenyi Gimnázium Alma Mater Alapítványa kuratóriumában.
 

Ő hívta fel a figyelmemet a Pécsi Egyetem neves professzorára, Grastyán Endrére, aki szintén iskolánk diákja volt. Így kerülhetett be a Széchenyi. Gimn. 20. századi történetéről szóló Utolsó nárciszok c. könyvembe a jeles tudós életrajza. Az ideg és élettani kutatások neves vezetőjéhez nemcsak a közös gimnázium emléke, de szakmai kapcsolat is kötötte Grubits Jánost. Grastyán Endre az elsők között vizsgálta az agyhullámokat, és azok szerepét. Születésének 100. évfordulójára Orosz Klára különleges szobrával emlékezik a POTE. A művész a professzor gondolatiságát egy agyat formáló hullámvonalakból álló interaktív gömbbel jeleníti meg, amely az intézet parkjában kerül felállításra. A műalkotás nemcsak szép látvány, de a belsejét is megtekintheti a szemlélő, és ott ellazító zenét hallhat.
 

Grubits doktor úr ezt már nem láthatja, mert élete utolsó napjáig dolgozva, 2024 április 4-én eltávozott közülünk. Gyászmiséjén a Szent György templom zsúfolásig megtelt. A családján kívül, számosan búcsúztak tőle:a város vezetői, a horvát ajkú közössége, munkatársai, széchenyista osztálytársai, betegei, tisztelői.

Nem halt meg az, akit ennyi ember a szívébe zárt!

Dr. Baranyai Lenke
egykori tanárunk

Tartalom