Az osztályok, részben közös programra tervezték a nevezetes találkozót, de az érintettek egyeztetése után a megjelölt időpont a "b" osztály tagjainak nem volt megfelelő, így ők 2 héttel később, külön emlékeztek.

Programjuk 2015. június 5-én, 17 órakor kezdődött, amikor a szoborparkban, az osztályok már Sopronban lévő képviselői megkoszorúzták volt igazgatójuk, Földi Lőrinc szobrát. Másnap 9 órakor a közös találkozó a Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Karának (NyME-KTK) disztermében folytatódott, ahol a Kar oktatója, korábbi dékánja, a szintén volt osztálytárs, Dr Székely Csaba fogadta és köszöntötte őket. A szép számú megjelentet még üdvözölte a SzIG igazgatója, Szabó Miklós és a föszervező osztálytárs, Varga Jenő is. A társaság ezt követően átvonult a Széchenyi szoborhoz, ahol - emlékezések és fényképek készítése mellett  közösen koszorúztak. Az iskola program emléktábla avatással kezdődött; a "c" osztályosok készítettek osztályfőnöküknek, Őrszigety Frigyesnek gránit emléktáblát, amit lelepleztek és koszorúzással emlkeztek szeretett osztályfőnökükre, tanárukra. A már elhunyt tanárokra emlékezve, az I. emeleten lévő emlékhelynél újabb koszorúzással zárták a közös programot.

Mindezek után az osztályoknál már külön-külön folytatódott a találkozás programja, amelyből Varga Jenő jóvoltából az "a" osztály bensőséges, hagyományos összejövetele ismert. Örömükre megjelent volt osztályfőnökük, Légrádi Imre  tanár úr is, aki jelenlétével is visszaidézte az 50 évvel ezelőtti hangulatot. A szokásos névsor olvasás, élménybeszámolók, vidám társalgás mellett, gyertyagyújtással, szomorúan emlékeztek elhunyt osztálytársaikra.

A további, részben összevont szabad programok már az étkezések, a helyi nedűk vizsgálgatások, a kellemes együttlét örömében, hangulatában teltek el, miközben Bellák Ödön osztálytársat megihlette az iskola szellemisége és a találkozó hangulata:

Évszázad fele

Táblán a kréta nem nekünk csikordul,

sok - sok év emléke visszafordul.

Bennünk él tovább mit okultunk.

Bár időnk ránk karmolta jegyeit,

örök jellegűeklettek leírt jegyzeteink.

Garló eszünk szerint éltünk,

célért, okért, hitért...

Puskáink szolgáltákaz iskola békét,

s a bemagolt sok-sok leckét.

Nehezen szerzett tudásunk,

így nem lett a feledésé.

Iskolánk és tanáraink nívója

biztosította, hogy a tanultak

váljanak hasznunkra.

A férfias küzdés és tisztesség,

"SZÉCHENYISTA SZELLEM"

/nem volt lyukas óra!

S  ez bennünk ég évtizedek óta.

 

Varga Jenő beszámolója és a helyszíneken készített képei alapján

összeállította: Németh Kálmán. 2015.08.02.

Képek

Mozgatás jobbra
Görgessen vízszintesen, vagy kattintson az ikonokra!
Mozgatás balra

Tartalom