A sajtóban olvasva a soproni gimnáziumok öregdiákjainak találkozóiról és az iskolák volt diákjainak megbecsüléséről, gondolkodóba estem. Sopron legpatinásabb iskolájának nincsen szervezett öregdiák társasága. Ez az iskola a Széchenyi István Gimnázium. 

Iskolánk 150 éves fennállásának jubileumi évét tartja, 80 éve vette fel a legnagyobb magyar, Széchenyi István nevét, 80 éve, hogy Sopron magyar maradt, s lett a Civitas Fidelissima név kitüntetettje, városunk a 725. évfordulóját ünnepli, osztályunk az 55. érettségi találkozójához érkezett, az öregdiák társaság megálmodója a 75 éves jubileumát üli: mindezek után arra az elhatározásra jutottam, most már lépni kell, ebben a soha vissza nem térő jubileumi kavalkádban. Az érettségi találkozón, járva az alma mater falai között, rádöbbentem, hogy intézetünk s ódon falai még az alapítását, az akkori milliőt mutatják. Ekkor eszméltem rá, Széchenyi István szavaival, mennyi kiművelt fő, mennyi kiváló nagyság bölcsője volt intézetünk, s innen kikerülve lettek környezetük, családjuk, városuk, hazájuk, s - egyesek - a nagyvilág hasznára. Rapszodikus gondolataim, amelyek mind jobban koncentrálódtak és realizálódtak, arra ösztönöztek, hogy barátaimmal, osztálytársaimmal, valamint az iskola prominens vezetőivel vegyem fel a kapcsolatot. Elképzeléseimet, hála a józan és akaratos fejemnek, 2000 karácsonya után tettek követték. 

Jöttek az egyedi, társas találkozók, a téli esték megbeszélései, levelezések sora. Így a téma mindinkább formálódott, s mind tisztábban volt látható. Jöttek a jogi kérdések. Leendő alapítótagok összeállítása, felkérése.

  • 2001.05.26. Az első iskolai kontaktus, Tóthné Ziegler Herta ig.h. tanárnővel, Simonné Schöberl Erzsébettel. Mindketten Dékány Zsigmondnéhoz, az iskola krónikásához irányítottak.
  • 2001.05.18. Találkozás Szakál Péter igazgatóval. Az 55. érettségi találkozó iskolai programjának egyeztetése.
  • 2001.05.28. Találkozás Dékány Zsigmondnéval. Interjú és fotó készítése rólam.
  • 2001.06.09. Az 55. osztálytalálkozó sikeres lebonyolítása meglepetésekkel az isiben.
  • 12 órakor a Cézár Pincében 
  • 13 órakor a Puskás étteremben közös ebéd, 22 óráig egyéb program
  • Az iskolát Dékány Zsigmondné képviselte.
  • Az öregdiák társaság megalakulási gondjairól való beszélgetés.
  • 2001.09.09. A Lábasházban iskolatörténeti kiállítás. A 150. évforduló ünnepélyes megnyitója.
  • 2001.09.20. Dékányné hívott (akkor már mint igazgatóhelyettes) s közölte, a Hajnal-Hegyi Televízió az iskoláról, vezetőiről, programjairól kb. 20 perces műsort sugároz. Szabó Miklós megbízott igazgató, Dékányné igazgatóhelyettes, Szamosy Gyula az öregdiákok képviseletében, Gosztola Rita mint végzős diák fog szerepelni.
  • 2001.09.22. A GYIK-ban műsoros évnyitó ünnepség. Szakál Péter igazgató búcsúztatása, Szabó Miklós megbízott igazgató bemutatása. Utána a Polgármesteri Hivatal állófogadása. Sokakkal ismerkedtem meg, régi-régi arcok.
  • 2001.09.28. 17:30-tol a H&H TV műsora. Füzi Edit, a művelődés és oktatás terén Sopron városában a késő utódom vezette a műsort. Jó 25-30 perces kerek anyag állt össze, amelynek nagyon kellemes volt a visszhangja.
  • 19 órakor a stúdióból eljőve, javaslatomra hárman (Szabó, Dékány, Szamosy) a Cézár pincébe mentünk egy beszélgetésre. - Itt vetettem fel először az iskola vezetőinek, hogy szeretném megalapítani a soproni Széchenyi István Öregdiák Társaságot. Bejelentésem kedvező visszhangra talált, s közölték támogatnak ebben a munkámban. 

Szamosy Gyula



Megalakulás

Az előzmények után az 1946-ban érettségizettek 55. évi találkozóján, 2001 június 9-én elvi elhatározás született az iskola Öregdiák Társaságának megalakulásáról. A tényleges megalakulást megakadályozta a szükséges létszám hiánya. Az előkészületeket folytatva, az Alapító Okirat elkészítése és engedélyeztetése után, kiegészítve az osztályon kívüli alábbi tagokkal, 2002. július 13-án megalapították a soproni SzIG Öregdiák Társaságot:

Dr Arszin Miklós /é-1966/

Baloghné Fülöp Márta /é-1971/         

Dr Benedek Zoltán /é-1946/

Dr Bokori József /é-1946/

Dékány Zsigmondné /é-1976/

Freiler Vilmos /é-1946/

Hauer Antal /é-1933/

Kuntzné Kékesi Éva /é-1976/

Szamosy Gyula /é-1946/

Szentgróti Rezső /é-1946/

Ujvári Gyula /é-1946/

Az alapítók maguk közül megválasztották a kuratóriumot /vezetőséget/.

I. Vezetőség 

Szamosy Gyula elnök

Dékány Zsigmondné alelnök

Dr Arszin Miklós titkár

Freiler Vilmos gazdasági vezető

Baloghné Fülöp Márta

Képek

Mozgatás jobbra
Görgessen vízszintesen, vagy kattintson az ikonokra!
Mozgatás balra

Tartalom