Tehetséggondozás az Estöri vetélkedővel

A SZIG és az Esterházy Magyarország Alapítvány együttműködése

 

Az együttműködésünk az Esterházy Magyarország Alapítvánnyal 2016 őszén, az első ESTÖRI Kreatív Történelmi Verseny keretében kezdődött. Ebben az első évben 9 tanulónk indult három csapatban, amelyek közül az egyik 4., egy másik pedig 5. helyet ért el az országos döntőben Robotka Csaba tanár úr irányításával. Innentől kezdve minden tanévben képviseltettük magunkat, 2017-18-ban ezüstérmet és különdíjat kaptak, 2018-19-ben 10. helyezést értek el, és a Nemzeti Múzeum Különdíját kapták, a 2019-20-as tanévben pedig a döntő 12. helyén végeztek Robotka tanár úr diákjai.

Ez a vetélkedő egy teljesen új irányvonalat képviselt, hiszen fontos benne a tanulók informatikai tudása, kreativitása és interperszonális (vita, előadás, játék) képességei. Fejlődött a diákok nyelvismerete, önkifejezőképessége, világlátása, és a tanárok számára is a módszertani újítások lehetőségét rejti magában az ESTÖRI.

A teljes tanévet felölelő versenyek során az Alapítvány folyamatos kapcsolatban volt az iskolával, így segítve tanulóinkat a sikeres szereplésen és az egyéb tudományos programokon. Tanulóink közül többen részt vettek a Summer University nevű táborban is.

Összesen 27 diákunk vett részt eddig a vetélkedőn, közülük hárman a történettudomány területén tanulnak ma is:

Molnár Ferenc: Sikeres felvételt nyert régészként. Tanulmányait a skóciai Edinburghi Egyetemen folytatja.

Hegedűs Alexa: az angliai Warwick Egyetemen tanul 2020 szeptemberétől.

Szentpéteri Tamás: történelem szakos hallgató Budapesten az ELTÉ-n. ESTÖRI versenydöntős munkájának továbbdolgozott változata a 2018-as TUDOK Konferencián első helyezést ért el. Munkáját számos további háttéranyaggal segítette az Alapítvány.

Ez a gyümölcsöző kapcsolat természetesen nem jöhetett volna létre Robotka Csaba tanár úr kiemelkedő szakmai munkája nélkül.

Képek a széchenyisták estöris szerepléséről az alábbiakban tekinthetők meg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2021.02.17.

« vissza