Dr. Czuczor Huba öregdiákunk emlékezetére

(1940 -2020)

 

 

 

A COVID járvány tavaszi elszigeteltségében élve, megkésve értesültünk iskolánk jeles öregdiákja, dr.Czuczor Huba haláláról. Ezért most, halottak napja közeledvén rójuk le tiszteletünket előtte.

 

Amikor róla szólunk, meg kell emlékeznünk iskolánkhoz szorosan kötődő édesapja tevékenységéről is. Az egykori széchenyista, nyugdíjas éveiben idegenvezetőként dolgozott.

 

(Ez a tevékenység kötődött ahhoz az iskolai hagyományhoz, amelyben a tanáraink Sopron értékeinek mentésében, és ismertetésében nagy szerepet játszottak. Ezt hirdeti városunk Fő terén a Stornó ház ablakában kifüggesztett két kép, amely Bella Lajos (1850-1937) történész, régészt, a MTA levelező tagját, és dr. Lauringer Ernő (1883-1944) tanárt, a Soproni Múzeum első igazgatóját ábrázolja. De említhetnénk dr. Kamondy Zoltán (1899-1983), és a négy nyelven kommunikáló Höfle József (1914-1994) ilyen irányú tevékenységét is. Napjainkban is van volt széchenyista idegenvezető, és ugyancsak iskolánk tanulója volt a Sopron Anno Egyesület orvos elnöke is.)

 

Czuczor Ernő nemcsak a reformkori ős, Czuczor Gergely költő és nyelvtudós emlékének, de gr. Széchenyi Istvánénak is kitűnő ismerője volt. 1975-ben felkereste iskolánkat, mecenatúrát vállalva egy Széchenyi életével foglalkozó, évenként ismétlődő foglalkozás megszervezésére. Így jött létre 1976-ban egy szép, immár 44 éves hagyományunk, a Széchenyi vetélkedő.

 

Ernő bácsi mindkét fia, Ernő és Huba (majd Huba mindkét fia) iskolánk tanulója volt.

 

Dr. Czuczor Huba (1940. 08. 08.-2020. 05. 23.) orvosi egyetemet végzett, és urológus szakorvosként dolgozott Zalaegerszegen. Akkor költözött családjával Sopronba, amikor idős édesapja már ápolásra szorult. Halála után sokáig ő állta a vetélkedők jutalmazottjainak a költségét, és aktív szerepe volt a 2002-ben újjá alakuló Öregdiákok Körében is.

 

Szeretettel karolta fel idős tanárát, Dér Zoltánt (1897-1994), és azon fáradozott, hogy a polihisztor tanár emlékiratai közkinccsé legyenek. Ezt irodalomtanár osztálytársa, Jakatics Árpád valósította meg 2015-ben megjelent Maxium, Maximum c. kötetében.  Dér tanár úr első világháborús emlékei külön is olvashatók a Nagy Háború blogon. Ezekből Dolhay Attila írt a járvány idején muzikel darabot Szétszakítottak címmel. (Szabó Miklós ny. ig. közlése.) A sors fintora, hogy Czuczor doktor ezt már nem élhette meg.

 

Talán szokatlan, hogy lényétől az iskolatörténetbe ágyazottan búcsúzunk, de családjával együtt ő is egy darabkája volt iskolánk történetének.

 

 

Emlékét megőrzi az alma mater!

 

Dr. Baranyai Lenke

2020.11.01.

« vissza