Soproni diákok Beregszászon - HAT-19-02-0054

Közelebb hoztuk Kárpátalját az Alpokaljához

A Soproni Széchenyi István Gimnázium részt vett a Határtalanul! Programban a HAT-19-02 pályázati iírás keretein belül, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 2 378 050 Ft-os támogatásával.

 

A "Hozzuk közelebb Kárpátalját az Alpokaljához!" c. programban 16 széchenyis diák (a 11.A, B, C és D osztályokból) és 2 kísérőtanár, valamint 16 beregszászi diák (Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium) és 2 kísérőtanár vett részt, a külhoni utazás célterülete Kárpátalja volt.

 

A program során a következő programelemeket valósítottuk meg:

2019. szeptember 24.: Határtalanul! előkészítő óra, amelynek során a diákok megismerhették az utazás részleteit, praktikus információkkal gazdagodtak, és betekintést nyerhettek az úticél történelmébe, jellegzetességeibe.

2019. szeptember 30. - október 4.: Első utazás - a beregszászi gyerekek látogatása Sopronba

  1. nap (2019. szeptember 30.): Beregszász-Sopron utazás.
  2. nap (2019. október 1.): Ismerkedés az iskolával, játékos ismerkedés egymással. Városnézés Sopronban. Túra a Sörházdombi-kilátóhoz  Soproni-hegységben.
  3. nap (2019. október 2.): Városnéző séta Győrben, a megyeszékhely felfedezése. A Pannonhalmi Bencés Apátság meglátogatása, mint a régió egyik kiemelkedő kulturális emléke.
  4. nap (2019. október 3.): Nagycenk: Széchenyi-kastély és mauzóleum, ismerkedés a legnagyobb magyarral. Fertőd: az Esterházy-kastély megismerése, séta a kastély kertjében.
  5. nap (2019. október 4.): Sopron-Beregszász utazás.

2019. október 21-25.: Második utazás - a soproni gyerekek látogatása Beregszászra

  1. nap (2019. okt. 21.): Sopron - Beregszász (Makkosjánosi) utazás.
  2. nap (2019. okt. 22.): Kirándulás a beregszászi iskola pedagógusának idegenvezetésével. A megtekintett helyszínek: Munkácsi vár, Szolyvai kitelepítési emlékpark, Vereckei-hágó, honfoglalási emlékmű, az Árpád-vonal felsőgerebeni parancsnoki bunkere.
  3. nap (2019. okt. 23.): Közös iskolai program a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnáziumban, valamint megemlékezés október 23-ról. 
  4. nap (2019 okt. 24.): Kirándulás Ungvárra, az Ungvári vár és múzeum megtekintése, valamint a skanzen meglátogatása. Munkács belvárosának megtekintése, megemlékezés Munkácsy Mihályról. 
  5. nap (2019. okt. 25.): Beregszász (Makkosjánosi) - Sopron utazás.

2019. november 5.: Határtalanul! értékelő óra a résztvevő magyarországi diákoknak

2020. június 4. Határtalanul! Témanap - A Nemzeti Összetartozás Napja (a koronavírus-járvány miatt online formában valósult meg)

 

Beszámolók a programról:

A fényképes beszámoló megtekinthető ITT.

A vbeszámoló megtekinthető ITT.

A fotós-szöveges összeállítás (termék) megtekinthető ITT.

A Sopron TV híradójának tudósítása megtekinthető ITT. 

A Soproni Téma beszámolója megtekinthető ITT.

A Limonádé Soproni Ifjúsági Magazin tudósítása megtekinthető ITT

A szöveges beszámoló:

 

Kárpátalja, 2019

 

Iskolánk tantestületének küldöttsége 2018 őszén látogatott a kárpátaljai Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnáziumba. Adományunk átadásával, ünnepélyes keretek között zajlott a kapcsolatfelvétel, aminek következő lépéseként 2019 októberének elején Sopronba látogatott 16 beregszászi diák kísérőtanáraikkal. Játékos formában ismerkedtek egymással a fiatalok a magyarországi programok nyitásaként, hogy a közös kirándulások és étkezések oldott hangulatban teljenek.

A kárpátaljai diákok közül mindenki ekkor járt először Nyugat-Magyarországon, és nagy érdeklődéssel vettek részt a Soproni-hegységben tett túrán, majd a győri városnézésen, a Pannonhalmi Főapátság interaktív, gimnazista korosztály számára összeállított programján, de egyöntetű véleményük szerint a nagycenki kastély-és mauzóleumlátogatás volt a legszívhezszólóbb. A tárlatvezetőnek sikerült átadnia határon túli magyar vendégeink számára Széchenyi szellemiségét, ami különleges élményt jelentett nekik.

Sopronnal a széchenyis vendéglátók társaságában ismerkedtek, és a kötetlen, délutáni beszélgetések még közelebb hozták egymáshoz a két diákcsoportot, így néhány hét elteltével már jó ismerősként-barátként láthatták egymást viszont, ekkor már Beregszászban.   

A 16 soproni diák két kísérőtanárukkal egésznapos utazás és a szatmárcsekei Kölcsey-síremlék megkoszorúzása után érkezett a Beregszász melletti Makkosjánosiba.

A kényelmes hotelben ki tudtuk pihenni magunkat, így a tartalmas programokon: a munkácsi várban és Munkács városában, a Szolyvai Emlékparkban, a Vereckei-hágón és az Árpád-vonal bunkerében, majd az ungvári várban nem esett nehezünkre az iskolán kívüli  történelemórákon való részvétel. Nem csak tényadatokat tudtunk meg az idegenvezetés során, hanem azt is, milyen fontos a kisebbségi sorban élők számára megélni és őrizni a magyarságukat.

A testvérgimnáziumunkban tett látogatás azért is érdekes volt, mert láthattuk: az 56-os forradalomról milyen őszinte beleéléssel emlékeznek meg a határ túloldalán, a zárt magyar közösségben, és szokatlan volt szembesülnünk azzal, hogy van olyan iskola, ahol szegényes környezetben folyik a tanítás-tanulás.

A beregszászi városnézés vidám hangulatban, közös pizzázással telt, itt élhették át leginkább a diákok azt, ami számukra a csereprogram lényege a nevezetességek megismerése mellett: ápolni a barátságokat, a személyes beszámolókból megtudni, milyen céljaik, terveik vannak a fiataloknak attól függően, hogy hol van az otthonuk.

Az öt nap alatt rengeteg élményben volt részünk, sokat gazdagodott a tudásunk és a világlátásunk.

Aki csak teheti, utazzon magyarok lakta külföldi területekre, ahol nagy szeretettel várnak bennünket!

 

Böröczki Eszter, kísérőtanár

 

 

 

2020.06.12.

« vissza