Széchenyis győzelem a kísérleti bemutató verseny országos döntőjében

A "Timan(y)gyalok" kémiás tündöklése

Az ENSZ közgyűlése és az UNESCO a 2019-es évet a periódusos rendszer nemzetközi éveként hirdette meg, annak emlékére, hogy Dimitrij Mengyelejev 150 éve alkotta meg az elemek első modern periódusos táblázatát.

A Periódusos Rendszer Nemzetközi Éve alkalmából a Magyar Kémikusok Egyesülete, a Budapesti Műszaki Egyetem és az Eszterházy Károly Egyetem non-stop kísérleti bemutató versenyt hirdetett meg.

A projektben a periódusos rendszer elemeihez kapcsolódó kísérleteket kellett bemutatni a nevező diákcsapatoknak legfeljebb 10 percben, korrekt szakmai magyarázattal. Nevezni a kísérletről készült videofilm beküldésével lehetett.

Iskolánkból két csapat is jelentkezett a versenyre. Király Anna, Máté Kristóf, Szabó Andor Ádám és Tóth Flóra Hanna, 10. A osztályos tanulók jóddal bemutatott látványos kísérletekről készítettek kisfilmet. A „Jódodendron” nevű csapat alkotása itt tekinthető meg: https://youtu.be/IhhVbm2dNcQ

Janda Adél, 11. B osztályos tanuló, Megyeri Hanna és Staub Veronika a 11. C osztályból alkották a Timan(y)angyalok csapatot. Ők, ahogy a nevük is mutatja az alumíniumot (régies neve a timany) mutatták be videójukban, mely itt tekinthető meg: https://www.youtube.com/watch?v=3DJTc2VaJKU&feature=youtu.be&fbclid=IwAR1doZ4JGvtBEzBxYiq9TuLpo-TqVuNuUXI0tDlRhuWSdzQGb5mECqIvDmA

A beérkezett projektek közül a zsűri 10 csapatot választott ki, akik kísérleteiket bemutathatták a november 19-i országos döntőben, a Budapesti Műszaki Egyetemen. Gimnáziumunk „Jódodendron” csapata nézőként, a „Timan(y)gyalok” csapat pedig versenyzőként kapott meghívást a végső megmérettetésre. A „Timang(y)alok” a szakmailag nagyon igényes, látványos, jól összehangolt munkájukkal és helyes fejdíszeikkel nagy sikert arattak és első helyezést értek el az országos döntőn, ahol neves szaktekintélyektől vehették át jutalmaikat.

Jó szórakozást kívánunk a kisfilmek megtekintéséhez, a csapatoknak pedig gratulálunk!

KHP

 

 

 

2019.11.25.

« vissza