Dátum

Dr. Tóth Csaba lézerfizikus: Részecskegyorsítás lézerekkel plazmákban

Képek

Dr. Tóth Csaba  lézerfizikus nagyívű és szemléletes február 22-i előadásában az egyszerő optikai alapismeretekből kiindulva (tükrök, optikai rácsok, ultrarövid impulzusú lézerek), a plazmahullámok különleges tulajdonságainak megtárgyalásán keresztül jutott el a manapság sokakat izgató érdekes kérdésig a plazmás részecskegyorsítók, újszerű röntgen fényforrások létrehozásának és alkalmazásának területéig. 

Dr. Sterbenz Tamás, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem rektora: Miért jobbak a sportos döntések?

Képek

Sterbenz Tamás rektor úr január 11-i mély gondolatokat megjelenítő előadásában arra kereste a választ, hogy miért jobbak a sportos döntések. Demonstrációjában  tisztázta - a kosárlabda és a sakk sportágak területéről hozott szemléletes példákon keresztül – az alábbi fogalmakat: pl. a lassú és a gyors gondolkodás, a tökéletes és korlátozott racionalitás, a kevert stratégia, vertikális dilemma, sémák.     

Gelencsér András akadémikus, a Pannon Egyetem rektora: Ábrándok bűvöletében - A fenntartható fejlődés korlátai

Képek

Gelencsér András akadémikus december 7-i nagyívű gondolatébresztő előadásában rámutatott a fenntartható fejlődés korlátaira (pl. az energiaátalakítók anyag-és energiaigénye, fúziós energia előállítása, természeti erőforrásválság) és a megoldási lehetőségekre (pl. fenntartható fejlődés helyett fenntartható visszavonulás, anyag és energia újboli megbecsülése, illúziók helyett megvalósítható célok).

Kollmann Gábor jazz-zenész: Út az álmaimba

Képek

Kollmann Gábor az ország egyik legjobb altszaxofonasa november 16-i sokszínű és élménygazdag előadásában tárta fel életpályájának meghatározó és kitüntetett területeit, az előadóművészi szerepléstől a Budapest Jazz Orchestra vezetésén át a tehetségfejlesztó szakmai munkáig.

Széchenyitől Széchenyiig

Képek

A Széchenyi Casino 2022-2023-as centenáriumi évadának első előadásán Eperjes Károly Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, 1972-ben végzett öregdiákunk lesz a vendégünk.

Eperjes Károly Kossuth-díjas színművész október 5-i szenvedélyes és elmélyült előadásában tárta fel és értelmezte a "vértanú" Széchenyi István életéhez kapcsolódó tisztázatlan körülményeket. 

Dr. Harrach Andor: A pszichoszomatikus medicina jelentősége

Dr. Harrach Andor május 25-i nagyívű előadásában nyomon követhette a hallgatóság a pszichoszomatikus medicina jelentőségét, a hagyományos orvoslásban betöltött mostoha szerepét és azt a gondolkodásmódot, amelyben a gyógyítás középpontjában nem a betegség, hanem a beteg áll.

Bruckner Nándor: A poncichter gondolkodásmód

Bruckner Nándor, a város egyik legrégebbi szőlészettel és borászattal foglalkozó családjának jeles képviselője, március 23-i előadásában az „órás Brucknerék” szemüvegén keresztül mutatta a poncihter gondolkodásmód meghatározó értékeit (szorgalom, kötelességtudat, elköteleződés, munkaalázat).

Kóbor György: Fenntartható energetikai jövőkép

Videók

Kóbor György energetikai szakember március 9-i rendkívül elgondolkodtató előadásában az orosz-ukrán háború eseményein keresztül mutatta be az átalakuló energiarendszer előtt álló óriási kihívásokat.

Dr. Balázs Zoltán előadása

Dr. Balázs Zoltán politikatudós december 1-jei elmélyült és gondolatébresztő előadásában Kreón alakján keresztül mutatta be a politikai hatalom összetettségét, és az ezzel kapcsolatos emberi természet baljós árnyait. 

Dr. Tihanyi József: Egy széchenyis diák álma és megvalósulása

Videók

Dr. Tihanyi József Professzor Úr október 13-i személyes hangvételű előadásában mutatta be a magas szintű sportolói karrier, az elmélyült tudományos munka és a felsővezetői egyetemszervezés összefonódását. 

Tartalom