Az Európai Bizottság által 2005-ben életre hívott Kutatók Éjszakája programsorozat – melyben hazánk mellett 33 ország több mint 300 városa vesz részt – Európa és Magyarország legnagyobb tudománynépszerűsítő rendezvénye.

Győr-Moson-Sopron megyében első és egyedüli középiskolaként a Soproni Széchenyi István Gimnázium csatlakozott a Kutatók Éjszakája rendezvénysorozathoz. Iskolánk idén is tartalmas és színvonalas programokkal várja Sopron város és környékének közönségét 2022. szeptember 30-án, pénteken 17-21 óráig. Tucatnyi programot valósítunk meg, melyek folyamatosan ismétlődnek az este folyamán.

1922. május 22-én Vass József vallás- és közoktatási miniszter rendelete értelmében a főreáliskola az 1922/23-as tanévtől felveheti Széchenyi István nevét. 

1922 azért különleges év, mert ekkor kapta meg az intézmény egy karizmatikus személyiség nevét. Nomen est omen. A névvel sorsot is kapott az itt folyó szakmai munka, súlypontokat a pedagógiai fejlesztési tevékenység, tengelyt az értékekhez igazodó tanári, tanulói lélek és szellem. 

A 2022-2023. tanévben már 100 éve viseli iskolánk a Gróf Úr nevét. 100 év elég hosszú idő ahhoz, hogy a társadalmi környezet és az általános értékrend (akár globális szinten is) jelentősen megváltozzon. Ezért az évforduló ünneplését olyan folyamatként szeretnénk megélni, amely a Széchenyi István-i értékrend mentén, a környezeti változásokhoz igazítva újrafogalmazza, a posztmodern korszak gyermekei számára is egyértelműsíti a kívánatos gondolkodásmódot, hozzáállást, magatartásmintákat. Ebben az ünnepi tanévben azok az igazodási pontok kerülnek reflektorfénybe a programok során, amelyek világossá teszik, mitől lehetünk ma méltó utódai a névadónak, milyen szellemi, lelki, cselekvési attitűdök szükségesek ahhoz, hogy gyerekeink példaképet lássanak a névadóban és az ő szellemi hagyatékában, ne csak egy 150 éve élt történelmi alakot, akihez nincs közük. 

Iskolánk a jövő „írástudóit”, vagyis a város, a nemzet életminőségét meghatározó szakembereit, majdani döntéshozóit, megvalósítóit oktatja és neveli. Most a mi felelősségünk, hogy ez a folyamat milyen értékek mentén történik. Hogy ne tévesszünk irányt, időnként meg kell állnunk – erre kiváló alkalom egy 100 éves évforduló -, és meg kell idéznünk névadónk szellemét.  

Idén - a centenáriumi tanév jegyében - Széchenyi István életéhez, munkásságához kötődő programokkal készülünk.

Diákjaink most is főszerepet kapnak!

Számos, tanulóink ötletén alapuló és általuk megvalósított programot kínálunk ezen az estén.

Érdekes kisérletekkel, szabadulószobákkal, logikai fejtörőkkel, kincskereső kalandjátékokkal és megannyi további izgalmas programmal várjuk többek között a kis-és nagygyermekes családokat, baráti társaságokat, az általános és középiskolás diákokat, és persze mindenkit, aki belekóstolna a Széchenyi Gimnázium színes és izgalmas világába!

Programjaink elérhetőek itt:

https://app.kutatokejszakaja.hu/intezmenyek/soproni-szechenyi-istvan-gimnazium

Kutatók Éjszakája - 2022.09.30.

Tartalom