Ennyi az emberiség lélekszáma. Pontosabban, éppen a mai napon, 2022. november 15-én érjük el ezt az egészen elképesztő számot. Az interneten bárki számára elérhető, Worldometer’s program extrapolációja, közép-európai idő szerint a délelőtti órákban átlépi a nyolcmilliárdos határt… https://www.worldometers.info/hu/

Az ember - mert már csak ilyen - hajlamos emberléptékben gondolkodni. Nagyszüleim idejében mintegy 2 milliárdan, születésemkor már majdnem 4 milliárdan éltünk a Földön. Emlékszem, az általános iskola vége felé, kedvenc tantárgyam egyik óráján, a tanárnő arról beszélt, hogy hamarosan 5 milliárdan leszünk. Hihetetlennek tűnt. Létezésem mintegy fél évszázada alatt, bolygónk népessége több mint a duplájára nőtt. Vegyük csak végig! A XIX. század elején léptük át az 1 milliárdot.

1 milliárd - 1804

2 milliárd – 1927

3 milliárd – 1960

4 milliárd - 1974

5 milliárd – 1987

6 milliárd – 1999

7 milliárd – 2011

8 milliárd – 2022

Odáig jutottunk, hogy a legtöbb globális problémánk egyik fő eredője a túlnépesedés. Különböző számítások vannak arra nézve, hogy mi lehet az ideális népességszám (az emberi populáció nagysága). Az egymástól eltérő számítások ellenére a végső szám szinte mindenütt azonos, 3-4 milliárd fő. Ettől már nagyon messze kerültünk.

A sors fintora, hogy miközben a világ a túlnépesedéssel küzd, addig számos országban, így hazánkban is, a népesség fogyása jelenti az azonnali, egyben tartós problémát… Furcsa paradoxon az is, hogy miközben azt szeretnénk, hogy minden ember jól éljen, legalább a nyugati civilizációk társadalmának átlagán. Ennek a kívánságnak a teljesülése, azonnali természeti és gazdasági összeomlással fenyegetne. A kapitalista gazdaság, a fogyasztói társadalom rendszere, jelen formájában fenntarthatatlan és nyilvánvalóan természeti és gazdasági katasztrófához vezet a nem túl távoli jövőben. A helyzet nem egyszerű. Az emberiséget, a már régóta meglévő globális problémák mellett, most energia és gazdasági válság, infláció és recesszió sújtja.

Hiszem, hogy van kiút, hogy van jövője az emberiségnek! És ehhez a kulcs az oktatás. Az emberiséget mindig is a felfedezések, a kutatás-fejlesztés, az innovációk segítették át a nehézségeken és vitték előre. Mert jól szervezett és hatékony oktatás nélkül nincs jövő! Tudta ezt gimnáziumunk névadója, a legnagyobb magyar is:

„A tudományos emberfő mennyisége a nemzet igazi hatalma.”

SGy

A Föld népessége: 8 milliárd | Soproni Széchenyi István Gimnázium

Tartalom