Főoldal › Rólunk › Diákélet › Diákönkormányzat

Divós Dominika (11.A) és Szabó Luca vagyunk (11.B). 2012. januárjában vettük át a diákönkormányzat vezetését. Ekkor 9. osztályos tanulók voltunk. Azért vállalkoztunk erre a feladatra, mert sok ötletünk volt, amikkel az iskola szürke napjaiba egy kis színt tudunk hozni, valamint gyakorlatot és tapasztalatot szerettünk volna szerezni a programszervezésben.

Egy hetes kampány héten át győztük meg iskolánk diákjait arról, hogy alkalmasak vagyunk képviselésükre. Palacsintát sütöttünk nekik, lufikat és kitűzőket csináltunk a saját nevükkel díszítve. Teát és sütiket osztogattunk reggel és végül a bál estéjén elnyertük ezt a posztot.

Dékány Zsigmondné tanárnő segítette munkánkat az elmúlt másfél évben, mint Diákönkormányzati tanár. Az idei tanévben viszont, Kuremszki Mariann tanárnő támogat minket.

Terveink között szerepelt több fajta program is, amiknek a célja a diákélet színesebbé tétele. Ezek közül már több mindent sikerült megvalósítanunk, rendszereznünk az iskola életében.

 1. Az iskola rádió:

Heti egyszer hallhatják a diákok, az iskolában lezajlódó, számukra fontos híreket közlik velük a műsorvezetők, valamint az ő kedvenceiket, az ő kívánságaikat játsszák le az adások alatt.

 

 1. Az iskola bál:

Az idei bál előtt megpályázható a meghívó borítójának a tervezése. (Gulyás Gabriella 10.A)

A bálon a jó hangulatról mindig színvonalasan választott zenekar gondoskodik, valamint több műsorszámmal színesítjük az estet. A nyitótánc mindig más témát ölel fel. A városban egyedül a mi bálunkon van Line Dance (10.C, 10.A), illetve idén már egy meglepetés produkcióval is készültek tanáraink.

Minden évben szeretnénk kortársaink kedvében járni, emlékezetes estét rendezni számukra.

 

 1. A Széchenyi István Gimnázium közösségi szellemének építése:

A Sopronban már lassan 2 éve elindult egy városi diák fórum.

A város más középiskolák diákönkormányzatának a vezetőivel járunk képzésekre, valamint olyan programokat szeretnénk nektek szervezni, amik megmozgatják és összehozzák a gimnáziumok diákságát.

Ilyen például a 24 órás vetélkedő, amin az iskolánk csapata már egyszer második helyezést ért el.

 

 1. A sportnap:

Az iskola utolsónapján a diákönkormányzat szervezi a sportnapot.

Idén is így lesz, a hagyományos programok mellett újakat szeretnénk bevezetni, hogy még több sportágat próbálhassanak ki a diákok.

 

 1. A palacsinta nap:

Az első palacsinta nap 2012 májusában volt.

Azóta is rendszeresen megrendezzük, mivel jelentős bevétel jelent a diákönkormányzatnak valamint a diákság is kedveli.

 

 1. A fecsketábor:

Az új diákjaink számára megrendezett első ismerkedő nap augusztusban a DÖK levezetésével valósult meg.

Több vicces, érdekes feladatot játszottunk, ami segített összeszoktatni, megismertetni az új osztálytársakat egymással.

 

 1. A fecskeavató:

A diákönkormányzat írja ki a pályázatot minden évben az iskola tanulói számára, akik megszervezhetik az új diákjaink beavatását. A diákönkormányzat tagjaival szavazás után döntjük el, hogy melyik pályázat nyer.

 

 1. A tanári sírok takarítása és koszorúzás a tanári előtti emléktáblánál:

Októberben a mindenszentek napjához közeledve elhatároztuk, hogy volt tanáraink sírját rendbe tesszük, olyanokét, akiknek már nincsenek leszármazóik.

Majd az őszi szünet előtt, (Bazsóné Nagy Gabriella tanárnő segítségével) emlék filmet vetítünk és koszorút helyezünk el a tanári előtti emléktáblánál.

 

 1. A karácsonyi CD:

Karitatív tevékenységünk körében Karácsony alkalmából egy nagyszabású feladatba kezdtünk: Több tehetséges iskolatársunk segítségével karácsonyi hangos könyvet készítettünk magyar és világirodalmi művekből, amit egy CD-re felmondtak a diákok.

Ezeket a CD-ket a Soproni Vakok és Gyengénlátók Egyesületének ajándékoztuk egy műsor keretében, karácsony alkalmával.

(CD borítót gimnáziumunk volt diákjának, Erdélyi Hangának a munkája díszítette, a szerkesztésbe pedig besegítettek a 10. A osztályos tanulók Bazsóné Nagy Gabriella tanárnő vezetésével.)

 

 1. Az ádventi kirándulások:

Decemberben három ádventi vasárnapon közel 150 diák részvételével kirándulást szervezett a DÖK a bécsi ádventi vásárra.

Nemcsak az Ádventi vásárt látogattuk meg, hanem több érdekes múzeumba is betekintést nyertünk (Dékány Zsigmondné tanárnő segítségével). Ezeken a kirándulásokon több rászoruló diák ingyenesen vehetett részt, részvételi díjukat a diákönkormányzat fizette.

 1. Valentin napi ajándékozás:

Február 13-án a díszteremet rózsaszínbe öntöttük és vártuk a diákokat, akik leveleket, cukorkát és szívecske alakú ajándékot tudtak küldeni egymásnak.

Február 14-én ez 8.A osztályos tanuló, Krizsonits Bence, kiszállította a leveleket a címzetteknek.

Reméljük sikerült ezzel sokaknak örömet szerezni!

 

Az előttünk álló egy évben is szeretnénk ezeket a programokat folytatni, tökéletesíteni a diákok elképzeléseik szerint.

Új programok bevezetését is tervezzük, olyanokat, amiket megígértünk, például a klub helység felújítása márciusban.

Köszönjük a segítséget és a bizalmat, továbbra is igyekszünk a diákok érdekeit szolgálni és azokért tenni.