80 éves(!) érettségi „találkozó” a Széchenyi-gimnáziumban

Zoltán László történelmet írt a Széchenyiben

 

 

2007-ben a 70 éves osztálytalálkozón hárman képviselték az 1937-ben elballagott osztály 17 fiúnövendékét. A 75 éves találkozón már csak ketten tudtak részt venni, az idei 80 éves évfordulóra Zoltán László már magára maradt. Budapestről tért vissza az Alma Materbe június 3-án, hogy adózzon a diákévek és az elhunyt osztálytársak emlékének.

Zoltán László platinadiplomás(!) nyugdíjas építész. A Lövőről bejáró kisdiák naponta megcsodálta a Winkler Oszkár által tervezett Frankenburg úti „modern”, fehér bérházat. Azt vallotta, hogy ennek hatására döntött életpályája mellett. Soproni Horváth József különórái pedig nemcsak e szándékban erősítették meg, hanem a képzőművészet mellett is elkötelezték.

A Budapesti Műegyetem Építészmérnöki Karának elvégzése után csak rövid ideig maradhatott a tervezőasztal mellett. Hamar kinevezték irodavezetőnek, főmérnöknek, igazgatónak. Legutóbbi, a HAP Galériában tartott kiállítása kapcsán, amelyet a neves építész, Zoltán László egykori fiatal beosztottja, Finta József nyitott meg, fölvázolódott az a pálya, amelynek kiragadott állomásai: a pécsi, majd a soproni tervezőiroda igazgatósága, a brüsszeli világkiállítás magyar pavilonjának ellenőrzése, Genf és New York – az ENSZ lakásbizottságában végzett feladatokkal és a 10 éves algíri tartózkodás – az ottani stadionépítkezés ellenőrzésével és főiskolai oktatómunkával. De ahogy az Winkler Barnabásnak, a galéria vezetőjének szájából elhangzott, bárhol, bármilyen közösségben is dolgozott, soha senki egyetlen rossz szót nem szólt róla, személyét mindenütt a szeretet övezte. Zoltán László szeretni való ember, mert őriz magában valamiféle gyermeki játékosságot. Derűs kíváncsisággal fog művészi kísérleteibe, játékossága az, amely más alkotói területek felé is elviszi.

Ma a 98. évében jár, és közben számítógépes grafikákat is készít! „Léc-szobrokat” fabrikál, színes bőrhulladékokból mozaikokat állít össze. Rajzaiban, akvarelljeiben fellelhető az a biztos mesterségbeli tudás, amelyet Horváth József tanár úr keze alatt sajátított el.

Egy maga által tervezett füzetsorozatban teszi elérhetővé ismerősei számára egyperces mini drámáit, eszperente nyelven alkotott verseit, életének humoros anekdotáit.

Iskolájában legutóbb 2013-ban járt, amikor önálló kiállításának megnyitására érkezett.

 

Bővebben itt!

 

2017.06.06.

« vissza