FILMVILÁG

Amikor a főszereplővel együtt rajzoltunk

CSONKA DÉLIBÁB

Munkatáborok. Itt az emberek nem élnek csak szenvednek. Könnyek hullanak a kőkemény párnákra. Ágy, meleg takaró, kényelmes ruha, fürdés rendes szappannal csak az álmokban találhatók meg. Fegyveres katonák nőket, gyermekeket, öregeket, betegeket nem kímélnek, megsebzett vadként futnak a bőrszíjak hasító fájdalmai elől. Elvett életükért könyörögnek minden percben, minden egyes másodpercben. Amikor a láthatatlan lánc eltörik és az elfeledett mosolyok feltörnek a mélyről, és a nap megcsillan a bőrükön...

Történetük az 1950-es években működött hortobágyi munkatáborokról szól. Családokat telepítettek ki otthonaikból és száműzték őket egy puszta közepén található istállóba fűtés, étel és orvosság nélkül. Bűnük csupán annyi volt, hogy...Fizikai munkát végeztettek velük a forró napsütésben, szakadó esőben, térdig  érő hóban. Az emberi megbecsülés megszűnt, ők már csak kóbor ebek lehettek. Életük az erőszak körül forgott azokban az években. Többen túl gyengének és érzékenynek bizonyultak. A film fontos jelenetei közé sorolható, amikor egy lányt az éjszaka közepén elhurcoltak édesanyja karjaiból kitépve. Könnyek csordultak le arcán, hiszen tudta, hogy ez lesz az utolsó amikor láthatja családját. Másnap reggel a kietlen pusztaság kimagasló fáján találták meg. Nem a katonák, hanem saját maga tette... Az erőszak terhét nem akarta cipelni, inkább eldobta életét, így megszabadult a rabságtól és a szégyentől. Az emberek várták a napot, hogy mikor hagyhatják el fogságuk helyszínét. A legsötétebb napokon is reményt fel nem adva éltek. Majd 1953-ban, mikor az intézmény darabokra hullott, mosolyogva futottak a világ felé.

A film üzenete: A sötét napok után, eljön a tündöklő nap, újra mosolyt csal az arcodra. Higgy benne, hogy egyszer megszabadulsz a láncoktól és harcolj azért, hogy boldog légy.

Valós történet alapján készült a film, tudtuk meg Heim Vilmostól, az egyik főszereplőtől, aki osztálytársunk. Ő is a kilencedik D-be jár. Élménybeszámolót tartott a forgatásról, mesélt a szakma titkairól. A filmbeli párja Soós Linda is nálunk tanul, ő a 11. B osztály  tanulója.

Élmény volt együtt megnézni a filmet és beszélgetni róla. A rendhagyó foglalkozás után plakátokat készítettünk.

Kocsis Dorina 9. D

 


A fotókat Varga Benedek készítette.


 

A plakátok a 9. D osztályban készültek vizuális kultúra órán.


BNG

2017.05.10.

« vissza